„Insula Prieteniei” continuă să fie un mister până în ziua de astăzi. Speculațiile continuă la mai bine de 30 de ani de la acel eveniment și încă nu există o explicație cu privire la aspectul ciudat și enigmatic al comunicațiilor radio făcute. Când s-a auzit zvonul despre existenţa „Insulei Prieteniei”, au început să apară tot felul de teorii. Unii cercetători cred că a fost un experiment de gândire, iar alţii zic că au fost implicaţi naziştii. Cu toate acestea, teoria care a fost susținută cel mai mult este cea a ființelor extraterestre care ar fi folosit partea sudică a teritoriului statului Chile ca bază pentru operațiuni terestre.

În anii 1980, s-au raportat diverse comunicații radio ciudate care ar fi avut loc cu locuitori ai unei insule necunoscute din sudul țării. Principalii divulgatori ai cazului sunt cei din familia Ortiz, care ani de zile au menținut contactul cu aceste ființe.

Octavio Ortiz a fost primul care a vorbit despre caz. El a spus: „Am luat contact radio cu aceste fiinţe, care iniţial am crezut că sunt persoane religioase sau mormoni datorită felului lor de a vorbi. Am atins multe subiecte și nu ne-a trecut niciodată prin cap că ar fi ființe extraterestre. Dar nici până astăzi nu sunt sigur că sunt ființe de pe altă planetă”. Aceste ființe au pretins că locuiesc pe o insulă total necunoscută: „Chiar ne-au invitat acolo, de mai multe ori, dar mi-a fost frică. Nu știam ce vom găsi acolo”.

ULUITOAREA Insulă a Prieteniei BÂNTUITĂ de EXTRATEREȘTRI

În 1993, inginerul de la Universitatea din Concepcion, Ernesto de la Fuente, a susținut că a avut contact cu locuitorii unei insule misterioase. Ceva mai târziu, a descoperit că ei erau membri unei congregații necunoscute sub numele de „Prietenie”. Conversațiile dintre De la Fuente și aceste ființe au devenit banale, durând ore întregi. Încetul cu încetul, mai multe persoane s-au alăturat discuțiilor, inclusiv din alte țări.

Bărbatul susţine că chiar s-a întâlnit cu locuitorii insulei; i-a descris ca având între 35 și 55 de ani, cu părul blond și ochii deschisi la culoare şi pielea bronzată. Erau foarte înalţi, atingând 2 metri sau chiar mai mult. Totuși, ceea ce i-a atras cel mai mult atenția lui De la Fuente a fost liniștea care iradia din acele fiinţe.

Inginerul susţine că a lucrat în Insula Prieteniei o vreme. Treaba lui era să-i primească pe vizitatorii care ajungeau pe insulă. În perioada în care a locuit în acel loc, a dormit într-o cameră mică, unde nu era decât un pat și un calculator. Exista şi o clădire mare, în care se aflau trei sere mari, o piscină încălzită, saloane cu televiziune prin satelit și alte facilități pe care nu şi le-ar fi putut imagina vreodată.

Locuitorii „Insulei Prieteniei” au devenit cunoscuţi încă din anii ’80, când au fost făcute unele predicţii despre diverse evenimente, cum ar fi cutremure, alte dezastre naturale și chiar accidentul navetei NASA, Challenger, din 1986, care a provocat moartea tuturor celor șapte membri ai echipajului.

Interesant e că alţi cercetători independenţi au încercat să localizeze insula, dar fără succes. Până astăzi, veridicitatea Insulei Prieteniei continuă să fie pusă la îndoială. Chiar și Marina Chiliană a încercat să-i dea de urmă, dar fără niciun rezultat.